KUMLAMA HIZMETLERI

Kumlama Hizmetimiz

 

Kumlama Hizmetimiz

Kumlama , metalin zamanla pas ve korozyona uğramasından dolayı üzerindeki yağ,kir,pas ve korozyonu kaldırıp boyama işlemi ile metalin kullanım ömrünü uzatmak için uygulanan bir yöntemdir.Kumlama işlemi,özel imal edilmiş grit adında çeşitli aşındırıcı maddelerle yapılır.Kumlama , metal yüzeyinde görünen ya da mikronize boyutlardaki pas ve korozyonu yok etmekle birlikte, metalin özünü ortaya çıkarmaktadır. Kumlaması henüz bitmiş olan bir metal, pas ve korozyona karşı en korumasız oldugu zamandadır. Metal kumlama işleminden sonra nemli bir ortama bırakılırsa bir kaç saat içinde renk değişimi ile kendini belli eden oksidasyona maruz kaldığı gözlenir. Bu sebeple kumlanmış olan metal en kısa sürede korunmalı,boyanarak metalin hava ile teması kesin suretle kesilmelidir. Bunun için en iyi uygulama zinc boyamadır. BRS Metal Kumlama Boyama olarak bizler bu uygulamaları yetişmiş ve eğitimli çalışanlarımızca profesyonelce yapmaktayız.Unutulmamalıdır ki kumlama ne kadar kaliteli yapılmış olursa olsun, profesyonelce yapılmamış bir boya uygulamasında, iğne ucu kadar bir noktanın hava ile teması halinde, hava alan o noktadan korozyonun başlaması ve tüm metale yayılması kaçınılmazdır. Bu yüzden boya uygulamasının profesyonel ekipman ve ekip ile uygulanması son derece önemlidir. Kullanıldığı sektöre göre farklı metal yapı ve imalatlara farklı aşındırıcılar kullanmak ve uygun epoksi boyayı, profesyonelce ve aynı zamanda uygun film kalınlıklarında uygulamak kalitenin diğer etkenleridir. Kumlama işleminin amacı her şeyden önce boya uygulanacak olan metalin tam anlamıyla temizlenmesi ve uygulanacak olan boyanın metal yüzeyinde tutunabileceği gözenekler ve pürüzlülük oluşturmaktır. Kumlama işlemi aynen zımpara kağıdında olduğu gibi bir pürüzlülük sağlamaktadır. Uygulanan boyanın metal yüzeyine herhangi bir kimyasal reaksiyon ile yapışması mümkün değildir.Yapışmanın tam olabilmesi içinde yüzey,uygun aşındırıcılarla pürüzlendirilmelidir.

KUMLAMA İŞLEMİNİN UYGULANIŞI

Kumlama kumunun yüksek basınçlı hava ile metal yüzeye çarptırılması işlemidir. Bu çarpma esnasında kum metal yüzeyi mikron seviyesinde aşındırırken aynı zamanda yüzeydeki yağ,kir,pas gibi her türlü istenmeyen maddeyi de temizler ve yüzeyi boya uygulamasına hazırlar. Açık alanda yapılacak mobil kumlama işlemi için kumlama kazanları kullanılır. Kumlama kazanları ile tersanelerdeki gemilerin kumlanması, büyük konstrüksiyonların kumlanması gibi işler yapılabilir. Ayrıca kumlama odalarında çok büyük parçaların kumlanması da bu makine türü ile gerçekleştirilir.Orta boy parçaların manuel / otomatik olarak kumlanması için kumlama kabinlari kullanmaktadır. Çok girift / karmaşık geometrik yapıya sahip parçaların kumlanmasında, özel ve hassas parçaların kumlanmasında kullanılmaktadır. Kumlama kabinleri küçük ve kapalı sistem oldukları için yer sorunu yaşayan firmalar için oldukça idealdir.

OTOMATİK KUMLAMA

Genellikle üzerinde kesme veya kaynak işleri yapılmamış çelik malzeme ,profil,sac elemanlarının ya da belli ölçülerdeki kesme kaynak işleri yapılmış çelik malzemenin kumlanmasında,küçük ve çok sayıda metal parçaların kumlanmasında trübinli otomatik kumlama makineleri kullanılır.Trübinli Otomatik Kumlama makinaları,yarı-otomatik sistemlerle çalışır.Bu sistemin avantajı makineye girebilecek büyüklükteki malzemenin hızla ve ekonomik olarak kumlanabilmesidir.Dezavantajı ise büyük malzemelerin kumlanamamasıdır. Örneğin bir iş makinesini,bir yakıt tankını bir konteynırı,bir çelik köprüyü yada yerinde kumlama yapılması gereken diğer büyük malzemeleri Kumlama makinesinde kumlayamazsınız.

KUMLAMADA KULLANILAN MALZEMELER

Kumlama makinelerinde çeşitli kumlama aşındırıcı malzemeleri kullanılır. Bunlar, metal esaslı, cam ve mineral esaslı olabilmektedir. Kumlamada kullanılan aşındırıcıların doğru seçilmesi çok önemlidir. Her çeşit kumlama makinesinde kullanılabilecek aşındırıcı çeşidi farklıdır.Kumlama işlemlerinde nozul, nozul tutucu,kumlama maskesi, kumlama eldiveni gibi çeşitli kumlama malzemeleri kullanılır. Bu malzemeler; kumlama uygulayıcısının çalışma güvenliğini sağlamak amacıyla, ve kumlama işleminin verimliliğini artırmak amacıyla kullanılır.Kumlama Sarf Malzemeleri olarak , paslanmaz çelik bilya, cam kürecik, alüminyum oksit bilya, çelik grid,bazalt,silis,kuvarz gibi aşındırıcılar kullanılmaktadır.Silis: Oldukça ince çeşitleri olan silis kumu genellikle ince saclarda hafif şiddetle kumlama yapılacağı zaman kullanılır.Bazalt: Tozuması az denilebilecek bu kum genellikle kapalı ortamlarda kumun geri dönüşümlü olarak kullanılabileceği yerlerde kullanılır.Grit: Tozuması en az ve kumlama gücü en iyi olan kum çeşididir. Aslında kum değil demir artığıdır.

YÜZEY TEMİZLİK DEĞERLERİ

ISO 8501-1:1998 ve TSE EN ISO 8501-1 standardına göre değerlendirilir.

ISO 8501-1′e göre yüzey temizlik değerleri aşağıdaki gibidir.

Sa 1 < %80 Hafif temizlenmiş

Sa 2 %80 İyi temizlenmiş

Sa 2.5 %96 Çok iyi temizlenmiş

Sa 3 %99 Komple temizlenmiş

CANTAS YÜZEY TEMİZLEME VE KUMLAMA ...

0532 233 92 45